Сабраж


Продуктите на Jean Lenoir често се асоциират с различни празици, защото нашите клиенти често ги избират като специален подарък. Ето защо днес ще разгледаме една "празнична" техника за отваряне на шампанско с интересна история.
Сабраж, което в превод от френски означава сабя, е техника за отваряне на бутилка шампанско със сабя, използвана при церемониални поводи. Този метод представлява отсичане на върха на бутилката, като корковата тапа и пръстена на гърлото изхвърчат надалеч.
Легендата гласи, че техниката произтича от кавалеристите на Наполеон - искали са да пестят време: не е било необходимо да слизат от коня и да отварят бутилката, за да пият. Всичко, което е трябвало да направят, е да побутнат стремително гърлото на бутилката и да пият направо от нея.
Сабята за отваряне на шампнаското (saber a champagne) е инструмент, специално изработен за Сабраж. Страната на използваното острие трябва да е неостра, защото в Сабраж е важен ударът. Гърлото на бутилката се държи под ъгъл от около 20 градуса, като ръката трябва да е опъната напред. Опитният сомалиер може да отвори бутилка с малка загуба на шампанско. Препоръчително е обаче да се остави да изтече, за да се отмият всички парченца стъкло, които могат да са останали по гърлото на бутилката.
Интересен факт: някои производители на шампанско дори произвеждат специални ножове за сабраж.
Днес сабражът е един интересен ритуал, носещ усещането за величие и празник. В някои ресторанти по света, в които се сервира единствено висок клас шампанско, това е единствената техника за отваряне на бутилките.
Бихте ли опитали?