Ароматите във виното

Как може виното да мирише на ванилия?
Или на шоколад?
Или как някои хора откриват в букета от аромати карамфил или захаросани плодове? А миризмата на масло във виното?
Откъде идват тези миризми?
Добре дошли в света на стереоизомерите! По време на ферментацията дрождите изяждат гроздовата захар и я превръщат в алкохол, като в процеса се образуват и хиляди различни сложни химични съединения. Когато отлежава в бъчва, също се образуват химични съединения. Именно тези съединения използват сходни молекулярни механизми за познатите аромати, които нашият нос и мозък могат да класифицират.
Всички аромати, които откриваме във виното, се наричат « стереоизомери », те са огледални образи на миризми, които са ни познати от ежедневието (например миризми на къпина, роза и масло).
Колкото повече миришете и колкото по-разнообразни са ароматите, толкова повече мозъкът Ви ги запомня, което Ви помага да ги откриете по-късно във виното.
P.s. Ето един интересен експеримент:
Ако завъртите виното в чашата по посока на часовниковата стрелка, ароматът на виното ще бъде по-ярък с плодови и ягодови нотки, а ако го завъртите обратно на часовниковата стрелка, ароматът на виното ще бъде по-силен с нотки на дъб.
Опитайте сами!